Nume cont auditor energetic:

Parola:

CALENDAR EVENIMENTE

Ianuarie 2022
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

ABONARE NEWSLETTER

OK

STIRI & COMUNICATE DE PRESA

02 dec 2021, ora 15:34
REHVA Expert Talk „Renovare energetică profundă cu noul EPBD" Stimați [...]
02 dec 2021, ora 15:26
ÎNREGISTRAȚI-VĂ LA REHVA KNOWLEDGE HUB   și obțineți acces la eGuidebooks, [...]
12 noi 2021, ora 16:12
  PROGRAMUL ENERG+ Respectă noua Metodologie de calcul Mc001 [...]
04 iun 2021, ora 12:34
20 mai 2021, ora 13:41
      CONFERINTA SI CURSURI ONLINE Pentru inscrieri, va rugam sa [...]

PUBLICITATE

PARTENERI

REHVA

SPONSORI EVENIMENTE

Intrebari frecvente

Intrebari frecvente privind Certificatul de Performanta Energetica

 

Rolul auditorului energetic si importanta certificatului de performanta energetica

Conform legii 372/2005, din martie/aprilie 2010 orice tranzactie imobiliara (vanzare/cumparare sau inchiriere de apartamente, case, cladiri etc.) va fi insotita de un nou document oficial, solicitat de notar, de banca creditoare sau de circa financiara care inregistreaza contractul de inchiriere.

Noul document, care se adauga dosarului de cadastru si celorlalte acte necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, este certificatul de performanta energetica (CPE).

 

Ce este certificatul de performanta energetica (CPE)?

Certificatul este un document tehnic cu caracter strict informativ, care atesta performanta energetica a cladirii precum si incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. CPE este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/proprietarului si este inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor. Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.

 

Informatii furnizate de CPE

CPE ofera informatii cumparatorului/chiriasului despre costurile de exploatare ale imobilului, costuri aferente consumurilor de energie termica sau electrica. Astfel, un imobil incadrat in clasele de performanta A sau B va fi mai eficient energetic decat un imobil incadrat in clasele C...G, valorile facturilor la energie termica (incalzire, apa calda menajera), gaze naturale sau curent electric (iluminat) fiind cu cel putin 15-20% mai mici. Certificatul este insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.

 

In ce cazuri este obligatoriu CPE?

Conform legii 372, certificarea energetica este obligatorie pentru cladiri noi sau cladiri vechi care se renoveaza si care fac parte din urmatoarele categorii: locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert, alte tipuri de cladiri consumatoare de energie. Sub incidenta acestei legi nu intra:

a) cladirile si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;

b) cladirile utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;

c) cladirile provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie;

d) cladirile rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;

e) cladirile independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.

 

Ce se ia in calcul la intocmirea CPE?

La intocmirea CPE, auditorul trebuie sa ia in calcul urmatoarele elemente:

a) starea termotehnica a elementelor care alcatuiesc anvelopa cladirii, adica peretii exteriori, terasa, planseul peste subsol sau planseul de sub pod precum si ferestrele si usile exterioare, inclusiv etanseitatea la aer a acestora;

b) starea si caracteristicile instalatiilor de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum;

c) starea si caracteristicile instalatiei de climatizare;

d) starea si caracteristicile instalatiei de ventilatie;

e) starea si caracteristicile sistemului de iluminat din cladire;

f) pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv conditiile climatice exterioare;

g) sistemele solare pasive si de protectie solara;

i) conditiile de climat interior, inclusiv cele prevazute prin proiect.

 

Care este utilitatea CPE?

Realizarea unui CPE este benefica pentru proprietar/cumparator/chirias deoarece auditorul poate verifica si daca sunt respectate conditiile pentru realizarea confortului termic si fiziologic in spatiile interioare ale cladirilor, cum ar fi: rezistentele termice minime admisibile ale elementelor de constructie ale cladirii, temperaturile minime pe suprafata interioara a elementelor de constructie pentru evitarea riscului de condens, valorile normate pentru iluminatul interior natural sau artificial, temperaturilor interioare ale aerului si debitul minim de aer proaspat.

 

In scopul reducerii consumului de energie si al limitarii emisiilor de dioxid de carbon, legea 372 prevede de asemenea inspectie periodica la intervale de 2-5 ani a cazanelor in functie de puterea lor termica si de combustibilul utilizat, iar in cazul instalatiilor de incalzire echipate cu cazane cu puterea nominala mai mare de 20 kW si o vechime mai mare de 15 ani devine obligatorie expertizarea tehnica. In scopul reducerii consumului de energie si al limitarii emisiilor de dioxid de carbon, se prevede inspectia periodica la intervale de 5 ani a sistemelor de climatizare cu puterea nominala de peste 12 kW. Consumatorii vor fi informati in acest fel despre oportunitatea modernizarii sau chiar inlocuirii echipamentelor consumatoare de energie.

 

Cine elaboreaza CPE?

Daca expertizarea sistemelor de incalzire si climatizare ale cladirii se realizeaza de catre experti tehnici, atestati conform legislatiei in vigoare, auditul energetic al cladirii si elaborarea CPE se realizeaza de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati conform legislatiei in vigoare. Auditorii energetici pentru cladiri si expertii tehnici atestati isi desfasoara activitatea ca experti independenti, persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice, conform legislatiei in vigoare.

 

Atestarea tehnico-profesionala a specialistilor cu activitate in constructii ca auditori energetici pentru cladiri in specialitatile constructii si/sau instalatii se face sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 23 din Hotararea Guvernului nr. 361/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 285 din 27 aprilie 2007.

 

De cate feluri sunt auditorii?

In functie de felul activitatilor pe care le desfasoara, auditorii sunt atestati de comisii tehnice ale MDRT dupa cum urmeaza:

a) auditori gradul I, care pot realiza auditul energetic al cladirilor, precum si elaborarea certificatului pentru toate categoriile de cladiri definite in legea 372/2005, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate;

b) auditori gradul II, care pot elabora certificatul pentru cladirile unifamiliale si apartamentele din blocurile de locuinte, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate.

Auditorii raspund, in conditiile legii, pentru datele inscrise in certificat, pentru continutul raportului de audit si pentru intocmirea corecta si completa a registrului.

© 2022 OAER