Nume cont auditor energetic:

Parola:

CALENDAR EVENIMENTE

Martie 2024
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

ABONARE NEWSLETTER

OK

STIRI & COMUNICATE DE PRESA

19 ian 2024, ora 15:03
AIIR și OAER își unesc forțele pentru a face  din România un actor mult [...]
21 dec 2023, ora 16:47
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 4 / 2023    Vă invităm să consultați acest [...]
28 noi 2023, ora 11:25
COMUNICAT DE PRESĂ OAER 27.11.2023 Toate clădirile noi din România trebuie să fie [...]
01 noi 2023, ora 15:10
CARAVANA OAER Etapa III, stația 6, Râmnicu Vâlcea 29 septembrie 2023 - 1 octombrie [...]
21 iul 2023, ora 12:52
COMUNICAT DE PRESĂ Importanța respectării reglementării tehnice Mc001/2022 și a legii 372 [...]

PUBLICITATE

PARTENERI

REHVA

SPONSORI EVENIMENTE

Comunicate presa & Stiri

‹ Inapoi la Comunicate presa & Stiri

Review - Caravana OAER - Râmnicu Vâlcea - 29 septembrie - 1 octombrie 2023


CARAVANA OAER

Etapa III, stația 6, Râmnicu Vâlcea

29 septembrie 2023 - 1 octombrie 2023

 

Clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB,

proiectarea AR și digitalizarea mediului construit

 


La sfârșitul lunii septembrie reprezentanții OAER împreună cu cei ai UTCB s-au deplasat cu CARAVANA la Râmnicu Vâlcea, Stațiunea Căciulata. Pe malul Oltului, Centrul de Informare Turistică Călimănești, a găzduit pe 29 și 30 septembrie al șaselea eveniment din cadrul turneului național de informare a arhitecților, auditorilor energetici, inginerilor cu activitate în domeniul construcțiilor, dezvoltatorilor, autorităților publice locale și tuturor celor interesați ce înseamnă conceptul inovator NZEB & ZEB (clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero sau zero) și cum va evolua sectorul clădirilor noi și existente în contextul noilor programe de finanțare prin fonduri structurale și PNRR. Pe 1 octombrie participanții au avut un program lejer care a inclus activități turistice, dar au și profitat de ocazie continuând în grupuri restrânse schimbul de experienț­ă și de impresii.

 

     


Organizatorii CARAVANEI OAER & UTCB realizează un pionierat în domeniul construcțiilor prin inițiativa de conștientizare a tuturor actorilor implicați la nivel local și de diseminare a unor informații cu impact socio-economic, dar și tehnic, deosebit.

 


 

Caravana OAER a pornit în turneul național cu tematica „Clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB, proiectarea AR și digitalizarea mediului construit” în anul 2021 și a oprit pană acum în orașele Pitești, Constanța, Sibiu, Bacău și Craiova. La Râmnicu Vâlcea specialiștii UTCB și OAER au organizat un eveniment deosebit care s-a întins pe durata a trei zile.

 

Prima zi a urmat programul obișnuit al caravanei și a debutat cu alocuțiunile reprezentanților autorităților locale, vicepreședinților OAER, Marian Stancu și Silvia Ionescu-Lupeanu, și a dezvoltatorilor ENERG+. Cezar Vlăduț, Prorector UTCB, a continuat cu prezentarea programului educațional universitar al UTCB, iar Cătălin Lungu, Președinte REHVA & OAER, inițiatorul acestui proiect și moderatorul evenimentului, a vorbit despre conceptele NZEB & ZEB și noile reguli de autorizare, recepție și construire.

 


 

Partea a doua a evenimentului a fost dedicată softurilor utilizate de auditori energetici, arhitecți, ingineri proiectanți și de alte categorii de specialiști. Dan Moraru, CEO Allbim.net a prezentat Allplan  AEC 2022 care include toate funcțiile necesare pentru a detalia situl proiectului: se poate modela terenul, drumurile de acces, canalizarea, precum și toate conductele sau cablurile. Tiberiu Catalina, Vicepreședinte AIIR – Filiala Valahia, i-a informat pe cei prezenți despre upgrade-urile și update-urile incluse în Versiunea 3.0 a ENERG+, primul program de certificare și proiectare energetică a clădirilor conform Mc001/2022, dezvoltat de OAER și de autorii noii metodologii.

 Ziua s-a încheiat cu o sesiune de discuții pe marginea celor prezentate și cu o cină la Hotel Izvoare din Căciulata.

 

Evenimentul a continuat în premieră și a doua zi, cu o acțiune dedicată exclusiv utilizatorilor ENERG+. Au fost abordate subiecte legislative axate pe Legea 372/2005 și pe metodologia Mc001/2022. De asemenea au fost prezentate și noile anexe naționale la standardele EPB. Precizările importante legate de Legea 372/2005, dar și modul de utilizare corectă a Mc001/2022 au fost foarte apreciate de cei prezenți. După câteva exemple de utilizare a ENERG+ și o informare detaliată făcută de Cătălin Lungu despre ce aduce nou Versiunea 3.0, ziua s-a încheiat cu o sesiune interactivă în cadrul căreia utilizatorii softului dezvoltat de OAER au venit cu propunerii de modificare a Legii 372/2005 și propuneri pentru evitarea fraudelor în prestarea serviciilor de certificare și auditare energetică. Schimbul de experiență legat de utilizarea ENERG+ a crescut interacțiunea dintre participanți, ziua de lucru încheindu-se cu o discuție despre perspectivele privind utilizarea softurilor care transpun Mc001/2022.

 

     

 

Cum, întotdeauna după muncă este și distracție, Hotel Izvoare a fost gazda cinei festive, unde cei prezenți s-au delectat cu preparate gustoase și muzică de dans. În ultima zi, participanții au avut program de voie, dar acest lucru nu i-a oprit să discute mai departe despre cum ajungem să avem clădiri NZEB & ZEB și ce instrumente trebuie folosite pentru a înlesni atingerea acestui scop.  

 

Putem spune că al șaselea eveniment al Caravanei OAER a fost un succes și că vom continua drumul informării și al eficienței energetice, având programate opriri în stațiile Oradea, Galați, Arad, Suceava, Baia-Mare, Târgu-Mureș, Ploiești, Petroșani, Brașov și, în final, București.

 

Obiectivul principal este acela de a transmite cât mai multe informații despre noile concepte pe care autoritățile locale, dezvoltatorii, dar și constructorii vor fi obligați prin legi și norme tehnice să le aplice tuturor categoriilor de clădiri. Subiectele abordate sunt: minimizarea consumurilor de energie și a emisiilor de CO2, utilizarea adecvată din punct de vedere tehnic dar și economic a surselor regenerabile de energie, proiectarea BIM (Building Information Modelling) și AR (Augmented Reality), tratarea aerului respirat de ocupanți în spațiile din interiorul clădirilor cu echipamente adecvate pentru ventilare mecanică și dezinfectare, și exemplificarea unui soft complex pentru proiectarea energetică a clădirilor viitorului sau pentru renovarea aprofundată a clădirilor existente.

 

De asemenea, cadre universitare ale UTCB împreună cu specialiști reputați la nivel regional ai OAER își propun să explice importanța legislației europene în domeniul performanței energetice a clădirilor, a noilor programe europene cum ar fi GREEN NEW DEAL sau FIT FOR 55, precum și implicațiile pentru sectorul construcțiilor din Romania, în contextul finanțărilor asigurate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) sau prin celelalte programe pentru fonduri structurale de dezvoltare.

  

Organizatorii Caravanei OAER așteaptă cu interes să ne întâlnim la următoarele evenimente!

 

   

Parteneri media

                                       

© 2024 OAER