Nume cont auditor energetic:

Parola:

ABONARE NEWSLETTER

OK

STIRI & COMUNICATE DE PRESA

17 apr 2024, ora 14:27
Revista Ingineria Instalațiilor Nr. 1 / 2024, Anul XLVI   A apărut primul număr [...]
19 mar 2024, ora 10:32
Declarație comună privind EPBD revizuită   Noi, organizațiile subsemnate, ne exprimăm [...]
19 mar 2024, ora 10:13
   Prof. univ. dr. arh. Șerban Țigănaș Decanul Facultății de Arhitectură din [...]
19 ian 2024, ora 15:03
AIIR și OAER își unesc forțele pentru a face  din România un actor mult [...]
21 dec 2023, ora 16:47
Revista Ingineria Instalațiilor nr. 4 / 2023    Vă invităm să consultați acest [...]

PUBLICITATE

PARTENERI

REHVA

SPONSORI EVENIMENTE

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente privind Certificatul de Performanţă Energetică

Certificatul de Performanţă Energetică

întrebări frecvente

 

Rolul auditorului energetic și importanța certificatului de performanță energetică

Conform legii 372/2005, din martie/aprilie 2010 orice tranzacție imobiliară (vânzare/cumpărare sau închiriere de apartamente, case, clădiri etc.) va fi însoțită de un nou document oficial, solicitat de notar, de banca creditoare sau de circa financiară care înregistrează contractul de închiriere.

Noul document, care se adaugă dosarului de cadastru și celorlalte acte necesare încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau închiriere, este certificatul de performanță energetică (CPE).

 

Ce este certificatul de performantă energetică (CPE)?

Certificatul este un document tehnic cu caracter strict informativ, care atestă performanța energetică a clădirii precum și încadrarea acesteia într-o clasă de performanță energetică. CPE este valabil 10 ani de la data emiterii și se elaborează cu respectarea legislației în vigoare pentru clădirile care se construiesc, sunt vândute sau închiriate. Pentru categoriile de clădiri care se construiesc, certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului și este inclus în documentația pentru recepția la terminarea lucrărilor. Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborează prin grija proprietarului și se prezintă la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv a contractului de închiriere.

 

Informații furnizate de CPE

CPE oferă informații cumpărătorului/chiriasului despre costurile de exploatare ale imobilului, costuri aferente consumurilor de energie termică sau electrică. Astfel, un imobil încadrat în clasele de performanță A sau B va fi mai eficient energetic decât un imobil încadrat în clasele C...G, valorile facturilor la energie termică (încălzire, apă caldă menajeră), gaze naturale sau curent electric (iluminat) fiind cu cel puțin 15-20% mai mici. Certificatul este însoțit de recomandări de reducere a costurilor, prin îmbunătățirea performanței energetice a clădirii.

 

În ce cazuri este obligatoriu CPE?

Conform legii 372, certificarea energetică este obligatorie pentru clădiri noi sau clădiri vechi care se renovează și care fac parte din următoarele categorii: locuințe unifamiliale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri de învățământ, spitale, hoteluri și restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerț, alte tipuri de clădiri consumatoare de energie. Sub incidența acestei legi nu intră:

a) clădirile și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;

b) clădirile utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;

c) clădirile provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;

d) clădirile rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;

e) clădirile independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.

 

Ce se ia în calcul la întocmirea CPE?

La întocmirea CPE, auditorul trebuie să ia în calcul următoarele elemente:

a) starea termotehnică a elementelor care alcătuiesc anvelopa clădirii, adică pereții exteriori, terasa, planșeul peste subsol sau planșeul de sub pod precum și ferestrele și ușile exterioare, inclusiv etanșeitatea la aer a acestora;

b) starea și caracteristicile instalațiilor de încălzire și de alimentare cu apă caldă de consum;

c) starea și caracteristicile instalației de climatizare;

d) starea și caracteristicile instalației de ventilație;

e) starea și caracteristicile sistemului de iluminat din clădire;

f) poziția și orientarea clădirilor, inclusiv condițiile climatice exterioare;

g) sistemele solare pasive și de protecție solară;

i) condițiile de climat interior, inclusiv cele prevăzute prin proiect.

 

Care este utilitatea CPE?

Realizarea unui CPE este benefică pentru proprietar/cumpărător/chiriaș deoarece auditorul poate verifica și dacă sunt respectate condițiile pentru realizarea confortului termic și fiziologic în spațiile interioare ale clădirilor, cum ar fi: rezistențele termice minime admisibile ale elementelor de construcție ale clădirii, temperaturile minime pe suprafața interioară a elementelor de construcție pentru evitarea riscului de condens, valorile normate pentru iluminatul interior natural sau artificial, temperaturilor interioare ale aerului și debitul minim de aer proaspăt.

 

În scopul reducerii consumului de energie și al limitării emisiilor de dioxid de carbon, legea 372 prevede de asemenea inspecție periodică la intervale de 2-5 ani a cazanelor în funcție de puterea lor termică și de combustibilul utilizat, iar în cazul instalațiilor de încălzire echipate cu cazane cu puterea nominală mai mare de 20 kW și o vechime mai mare de 15 ani devine obligatorie expertizarea tehnică. În scopul reducerii consumului de energie și al limitarii emisiilor de dioxid de carbon, se prevede inspecția periodică la intervale de 5 ani a sistemelor de climatizare cu puterea nominală de peste 12 kW. Consumatorii vor fi informați în acest fel despre oportunitatea modernizării sau chiar înlocuirii echipamentelor consumatoare de energie.

 

Cine elaboreaza CPE?

Dacă expertizarea sistemelor de încălzire și climatizare ale clădirii se realizează de către experți tehnici, atestați conform legislației în vigoare, auditul energetic al clădirii și elaborarea CPE se realizează de către auditori energetici pentru clădiri, atestați conform legislației în vigoare. Auditorii energetici pentru clădiri și experții tehnici atestati își desfășoară activitatea ca experți independenți, persoane fizice autorizate sau ca angajați ai unor persoane juridice, conform legislației în vigoare.

 

Atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activitate în construcții ca auditori energetici pentru clădiri în specialitațile construcții și/sau instalații se face sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 23 din Hotararea Guvernului nr. 361/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 din 27 aprilie 2007.

 

De câte feluri sunt auditorii?

În funcție de felul activităților pe care le desfășoară, auditorii sunt atestați de comisii tehnice ale MDRT după cum urmează:

a) auditori gradul I, care pot realiza auditul energetic al clădirilor, precum și elaborarea certificatului pentru toate categoriile de clădiri definite în legea 372/2005, care se construiesc, sunt vândute sau închiriate;

b) auditori gradul II, care pot elabora certificatul pentru clădirile unifamiliale și apartamentele din blocurile de locuințe, care se construiesc, sunt vândute sau închiriate.

Auditorii răspund, în condițiile legii, pentru datele înscrise în certificat, pentru conținutul raportului de audit și pentru întocmirea corectă și completă a registrului.

CALENDAR EVENIMENTE

Aprilie 2024
Du Lu Ma Mi Jo Vi Sa
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
© 2024 OAER